Grattis till priset Foajén!


Foajén är en kontorsbyggnad och granne med centralstationen i Malmö. Hösten 2019 monterade Veg Tech sedumtak och byggde Foajéns takträdgård med allt från rotskydd, dräneringslager till plantering av olika svenska växter från vår vilda natur för att locka till sig pollinatörer. Takträdgården som också kan kallas biotoptak har välplanerade ytor med olika gångar och vistelseytor där bänkar och fåtöljer bjuder in till en fikapaus och nätverkande för de som arbetar och bor i området. I veckan utsågs Foajén som vinnare av kategorin årets BREEAM-byggnad.

Så här lyder juryns motivering: Med ett centralt läge i Malmö var fastighetsägarens ambition att skapa ett grönt och inbjudande kvarter med många mötesplatser där människor tycker om att arbeta, bo och leva. Utmärkande för Foajén har varit ett engagerat samarbete mellan byggherre och entreprenör, med ett stort fokus på att tillsammans bygga en organisation som stöder genomförande och uppföljning av certifieringen.

Fastighetsägare: Jernhusen

Läs mer på Sweden Green Building

Veg Tech står bakom många gröna projekt i hela Norden. En av de viktigaste fördelarna med gröna tak är en förbättrad dagvattenhållning »